0000-00-00 00:00:00

Abdullah Gül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerinden Muhammed Hamza Duman, CIRCUIT araştırma grubu ile birlikte İspanya’nın Barcelona şehrindeki UPC Manresa'da LoRaWAN düğümlerinin tasarlanma, inşa edilmesi ve doğrulanması üzerine üç aylık bir stajı gerçekleştirdi.

Toplamda, üç adet üç eksenli ivmeölçer ve sıcaklık sensörü ile donatılmış düğümler inşa etti. Bu düğümler, veri sıklığı yüksekse herhangi bir zamana kadar dayanabilen bir otonomiye sahiptir. Düğümler, bölgede bulunan  gateway'ler aracılığıyla The Things Network (TTN) ile bağlantı kurmaktadır.

Stajı sırasında, Hamza ayrıca laboratuvarda testler yapmak için bir gateway kurdu, bu gateway ile TTN ağındaki birden fazla gateway'e veri ulaştığında neler olduğunu inceledi. Bu çalışma, verilerin hangi gateway'lere ulaştığını ve hangi güçle ulaştığını görselleştirmek için Grafana platformunda kullanıldı.

Tüm bu teknolojinin çalıştığı bir dönemin sonunda, proje Montserrat Dağı'nda bir saha testi ile sona erdi. Sant Jeroni'ye bir düğümle tırmanarak, düğümden veri alan gateway'leri doğrulamak amaçlandı (en uzak olanı 20 kilometreden fazla).